CICLOBCN20-AjBCN-1.png

Consell Municipal de Cooperació Internacional Carrer Avinyó, 15 planta 4a Tel. +34 934 132074 08002 Barcelona e-mail: consellcooperacio@bcn.cat 

 DECLARACIÓ DE SUPORT A JUANA RUIZ SÁNCHEZ 

Aprovada pel Ple del Consell Municipal de Cooperació Internacional el 30.04.2021

 

El 13 d’abril de 2021, la defensora de drets humans Juana Ruiz Sánchez, “Juani”, ciutadana espanyola resident a Palestina des de fa més de 35 anys, va ser detinguda de forma arbitrària per l’Estat d’Israel sense que existeixi cap càrrec concret contra ella, amb el pretext de ser interrogada. La detenció es va dur a terme de matinada quan més de 20 soldats israelians fortament armats es van presentar a casa de la seva família, a la localitat de Beit Sahur. Aquesta detenció i la seva actual estada en una presó militar sense càrrecs es va realitzar d’acord a una legislació militar que nombroses organitzacions i instituts de Dret Internacional consideren contrària als Drets Humans. 

Juana Ruiz és treballadora a l’entitat Health Work Committees (HWC), organització sanitària de referència a Palestina que ha implementat desenes de projectes de salut i socials finançats amb diners de la cooperació de la ciutat de Barcelona. HWC és una entitat de referència per a l’Ajuntament de Barcelona així com per al teixit associatiu que treballa en matèria de cooperació internacional i justícia global. HWC duu a terme, entre d’altres, activitats d’atenció mèdica i prevenció de la salut a Cisjordània, incloent Jerusalem Est. Ho fa a través de les seves instal·lacions mèdiques i socials, entre les que destaquen un hospital, 11 clíniques, dues clíniques mòbils, un centre especialitzat en el tractament del càncer de mama, tres centres de desenvolupament comunitari i tres centres de suport integral a dones. Amb la seva tasca, HWC fa possible que la població palestina més vulnerabilitzada tingui accés a una salut de qualitat i gratuïta. 

La detenció de la Juana Ruiz arriba després que el passat 8 de març l’exèrcit israelià entrés per la força a les oficines centrals de l’entitat a Ramallah, on va requisar material informàtic i documentació interna. El mateix dia va detenir el responsable de comptabilitat de HWC, Tayseer Abu Sharbak, i Saeed Abbad, responsable de comptabilitat de l’entitat fins l’any 2019. Ambdós segueixen detinguts sense càrrecs. Cal recordar que l’anterior responsable del departament d’administració i finances, Waleed Abu Ras, segueix detingut per Israel des d’octubre de 2019. 

Aquests atacs no són els primers que pateix HWC des de la seva creació l’any 1985. La detenció de Juana Ruiz i dels seus companys, i especialment les circumstàncies amb les que s’han dut a terme, mostren la intenció de l’Estat d’Israel de criminalitzar l’organització humanitària, segons sembla acusant-la de delictes vinculats amb el finançament dels seus projectes. Els atacs a HWC s’emmarquen dins l’estratègia de l’Estat d’Israel de repressió, desgast i desmantellament de les organitzacions de la societat civil palestines, que es dona amb total impunitat en un context d’ocupació i intent d’annexió on l’Estat d’Israel imposa un in crescendo de judicialització, persecució i assetjament a les persones i organitzacions defensores dels Drets Humans a Palestina. 

És per tot això que demanem: 

 

- La llibertat immediata de Juana Ruiz Sánchez així com la llibertat de totes les persones detingudes sense càrrecs de HWC i les més de 4.000 preses polítiques palestines en situació de detenció administrativa sense càrrecs. 

 

- Que l’Ajuntament de Barcelona, així com el conjunt d’administracions de l’Estat, realitzin les gestions necessàries amb l’Ambaixada d’Israel i l’Ambaixada d’Espanya a Israel per assegurar que la Juana Ruiz rebi un bon tracte, s’aclareixi la seva situació i pugui sortir en llibertat. 

 

- El respecte, per part de l’Estat d’Israel, del Dret Internacional Humanitari i dels Drets Humans de la població palestina assegurant el cessament de la criminalització per part de l’Estat d’Israel contra les entitats de drets humans que treballen a Palestina.