Fa uns dies vaig llegir una breu però terrible notícia que no aconsegueixo treure’m del cap: “Mor el pallasso d’Alepo”. El text anava acompanyat per una foto on es veia un noi sota una gran perruca taronja i un barret groc. Segurament no havia fet els trenta, o potser sí. Qui sap quina edat té un pallasso. Es pintava el nas vermell i vestia l’uniforme de pallasso, aquest que duen tots els pallassos del món, siguin on siguin. Però, aquest era a Alepo, una ciutat assetjada per la guerra, i el que és més important, per elecció pròpia. 

Anàs era un valent. En contra de l’opinió dels seus germans, es va negar abandonar el seu lloc d’origen. Va decidir que s’hi quedaria per regalar il·lusió i esperança a qualsevol nen que encara quedés a la derruïda ciutat, molts d’ells nascuts ja en època de guerra. Als carrers de la Ciutat Blanca, Anàs escenificava jocs i repartia petites joguines que arrencaven el somriure del seu petit públic. 

Aquesta setmana una bomba ha acabat amb la seva noble tasca. A diferència dels milers de persones sense cara que han mort sepultades sota les runes d’Alepo, Anàs tenia cara, perruca taronja i barret groc, uniforme, i sobretot ànima. L’ànima d’un pallasso no mor mai, perquè és de les poques armes que queden per lluitar contra els que des de l’altra banda sembren la por, el dolor i la destrucció. 

Quants pallassos, quants nens, quants civils han de morir perquè algú aturi aquesta absurda guerra? Què ha de passar encara per què tots sortim al carrer i paralitzem el món fins que deixi de caure una sola bomba, fins que deixi de morir un sol pallasso? 

Mentrestant, llarga vida a l’ànima del pallasso d’Alepo. 

                                                                                                                                                              Laura Clemente (Ateneu del Món)

 

_9278842_al-basha