LA MORT D’UN BON HOME 

Ha mort el Pere Casaldàliga. Persona de fe i acció, va trobar a l’Evangeli la força per defensar els pobles indígenes de São Felix de Araguaia al Brasil durant més de mig segle.

Un dels primers destins del Pere com a jove capellà va ser Sabadell, on va entrar en contacte amb les coves, els barris marginals i els moviments obrers dels treballadors del tèxtil. Va ser llavors quan va conèixer el nostre estimat Àlvar García Trabanca, amb qui va mantenir una amistat per tota la vida. A l’Ateneu del Món el sentíem proper i seguíem la seva aferrissada defensa dels més desfavorits a través de les cartes que s’hi escrivien, així com d’un parell de viatges que l’Àlvar va fer a la zona del Mato Grosso, dels que va tornar refermat en les seves conviccions. 

És curiós comprovar com tots dos compartien un esperit contestatari des del pacifisme i un profund sentiment religiós fonamentat en les persones més que a la institució de l’Església, fruit de la Teologia de l’Alliberament de la que tots dos en van beure. Aquest fet també els va portar a compartir un vocabulari, que en algun moment podia semblar un tant anacrònic, però que en boca seva agafava tot el sentit. Mai paraules com “solidaritat entre els pobles” o “fraternitat” adquiria tanta rellevància com quan ells les pronunciaven. 

 

El Pere Casaldàliga va consagrar més de la meitat de la seva vida als “pobres”, com ell en deia, considerant-se’n ell un de més i va ser un referent de valentia i lluita contra l’acció armada, els terratinents, el poder militar, l’explotació laboral i tantes altres causes encara vigents, tot i la sensació que cada cop queden menys persones amb veritable poder de transformació per fer-hi front.  

Descansi en Pau.

 

Laura Clemente

ATENEU DEL MÓN   

www.ateneudelmon.org

ateneudelmon@hotmail.com

 

IMG_1234.jpg

Vídeo: Homenatge a PERE CASALDÀLIGA