top of page

CONCERT DE NADAL ATENEU DEL MÓN

El passat dissabte vam poder gaudir d’un nou concert de Nadal de l’Ateneu del Món a La Patronal de Sant Quirze. Aquesta edició va ser encara més especial, ja que va suposar el tret de sortida a les celebracions del 20è Aniversari de l’Ateneu del Món. I no podia haver estat de millor manera. L’Àngela Suárez Quartet ens va oferir un magnífic concert on es versionava un bon nombre de temes llatinoamericans en clau jazz. No en va la cantant ha viscut quatre anys al continent llatinoamericà, que clarament ha marcat el seu repertori i manera d’interpretar-lo. L’Àngels Suàrez, veu i ànima del grup, va desplegar  el seu talent vocal i la seva simpatia per demostrar als assistents la seva estimació cap el nostre poble, on hi ha residit durant algunes etapes de la seva vida. La seva personalitat sobre l’escenari, sumada a una interessant proposta musical, va agradar als més de cent assistents a l’acte, gràcies als quals s’han pogut recollir 1.055 €, que aniran destinats a l’ONG Proactiva Open Arms per la seva incombustible dedicació a tasques de rescat dels refugiats que intenten passar a Europa creuant el mar. 

Volem fer especial menció als músics del quartet, que van voler cedir el 50% dels beneficis de la venda dels seus CD’s a l’Ateneu del Món. Gràcies Ombú Conforti (guitarra), Josep Buch (baix) i Salvador Toscano (bateria) !

CONCERT DE NADAL 2017. 20 ANYS D’ATENEU DEL MÓN

 

Bona nit a tots,

L’ATENEU DEL MÓN fa 20 anys, ni un, ni dos, ni cinc, ni deu.... vint! No són pocs, i és per això  que aquest aniversari marcarà les activitats i actes dels propers mesos.

 

Per situar-vos, la nostra entitat naixia a finals del 97, principis del 98. Estàvem a les acaballes del segle XX i pagàvem en pessetes. Governava Aznar a Espanya, Jordi Pujol era President de la Generalitat, Joan Clos, alcalde de Barcelona i Sebastià Ruiz, de Sant Quirze del Vallès. Vivíem a un món on ETA encara assassinava, Colòmbia es trovaba en plena guerra civil i Saddam Hussein esdevenia el malson d’un Bill Clinton que començava el seu segon mandat. Per aquelles dates s’inaugurava el Guggenheim de Bilbao, Lady Di havia mort recentment, tot just es presentava la primera querella contra el dictador Augusto Pinochet, Fidel Castro rebia la visita del Papa Joan Pau II a Cuba i naixia Pokémon. Gaudíem del Barça de Van Gaal amb Gillermo Amor, Rivaldo, Sergi Barjuán, Luis Enrique, Abelardo, Busquets pare i uns molt joves Carles Puyol i Xavi Hernández, conjunt que acabaria guanyant la lliga. Miràvem a la tele Al Salir de Clase, Crónicas Marcianas, els Teletubbies, Nissaga de Poder, L’Hora de la Mari Pau Huguet i Si l’Encerto, l’Endevino. Titanic arrasava als cinemes de tot el món. 

En fi, ha plogut molt des d’aleshores. El món ha canviat i la nostra entitat, com no podia ser d’una altra manera, també ha crescut i ha evolucionat. Els nadons d’aquells temps ja van a la universitat i alguns dels que van crear l’Ateneu del Món aleshores, encara hi som, amb vint anys més, és clar. 

Els inicis van ser improvisats, moguts més per les ganes que per l’encert, però de mica en mica, vam anar aprenent d’aquest món de la solidaritat i la cooperació, i sota aquella famosa màxima de “No compris peixos, compra una canya per ensenyar a pescar”, després de 20 anys podem presumir d’haver contribuït a assentar les bases sobre les que s’han cimentat petits grans canvis. 

Si l’objectiu era eradicar la pobresa, la injustícia i les desigualtats d’aquest món que ens ha tocat viure, hem fracassat estrepitosament. Si era millorar les condicions de vida de molts col·lectius en diferents parts del món, hem guanyat força petites batalles. Em ve al cap Cuba, El Salvador, Palestina, Nepal, Malí, Índia, Haití, Bosnia-Herzegovina, entre d’altres. 

En un plànol global, recordem breument els Objectius del Mil·lenni o vuit grans propòsits que l’ONU va fixar l’any 2000: 

  • Eradicar la pobresa extrema i la fam

  • Assolir l'educació primària universal

  • Promoure la igualtat de gènere

  • Reduir la mortalitat infantil

  • Millorar la salut materna

  • Combatre la sida, la malària i altres malalties

  • Incentivar el desenvolupament sostenible

  • Desenvolupar una aliança global per al desenvolupament

 

Resultat un cop superat el 2015, data límit per aconseguir aquests objectius: tot i els grans avenços assolits, especialment en la lluita contra la SIDA i la malària, en la reducció a la meitat de la mortalitat infantil i en l’accés massiu a l’educació, podem confirmar que la majoria de punts continuen vigents. 

Malauradament, a l’Ateneu no li falten causes ni motius pels quals treballar, però podem estar satisfets que des de la nostra modesta posició, hem actuat en 6 de les 8 àrees que l’ONU proposava. No està gens malament per a una ONG de poble, perquè, si com dèiem en 20 anys s’han donat molts canvis, hi ha una cosa s’ha mantingut intacta durant tot aquest temps: l’esperit de lluita l’ATENEU DEL MÓN. Les petites accions poden impulsar grans canvis, i amb aquesta motivació hem treballat cadascun dels 20 anys de la nostra trajectòria com a entitat. 

Per suposat, no hem estat sols. Agraïm a l’Ajuntament de Sant Quirze tot el seu suport i companyia durant aquestes dues dècades, així com a tots aquells que des d’altres entitat o a títol privat heu estat prop nostre recolzar-nos en aquest camí. Aquesta commemoració també es per vosaltres!

Així doncs, aquest vespre inaugurem les celebracions del 20è aniversari de l’ATENEU DEL MÓN, que esperem compartir amb tots vosaltres al llarg dels propers mesos.   

Gràcies a tots, bon concert i BON NADAL. 

Visca l’Ateneu del Món, Visca Sant Quirze!!!

Àngela Suárez 

Quartet

bottom of page