top of page

Benvolgut soci,

 

Et volem fer una memòria resum dels comptes i de les activitats portades a terme per l’ ONG Ateneu del Món de Sant Quirze del Vallès, durant tot l’any 2015

 

 

 

        PROJECTES SUBVENCIONATS PER L’AJUNTAMENT, GESTIONATS PER L’ATENEU DEL MÓN I APROVATS PER LA MESA DE SOLIDARITAT

        DEL NOSTRE POBLE:

 

       EL SALVADOR:

       “PROJECTE ARTE” A EL SALVADOR  ....................................................................................................................................................   3.839’32

 

       SENEGAL:

       “PROJECTE A’NARE, CONSTRUCCIÓ D’UN CENTRE DE FORMACIO CONTINUADA” (TERCERA FASE) ES PORTA A TERME

       CONJUNTAMENT ENTRE LES ONG’S: ATENEU DEL MÓN, ACCIÓ SOLIDÀRIA I COOPERACIÓ I AJUDA  .....................................   33.093’99

 

        NEPAL:

        EMERGÈNCIA TERRATRÈMOL MES D’ABRIL .......................................................................................................................................  3.500’00

Aquest anys començarem el resum amb el viatge a primers de febrer al Senegal, d’uns companys de la nostra entitat, per conèixer en primera persona la marxa del projecte A Naré que consisteix en la construcció de l’Escola Assk que ja ha finalitzat la seva primera fase i estan immersos en la segona, sense cap dubte haver pogut comprovar in situ tota la feina feta i que s’està fent, conviure amb la població i veure el profit que s’està obtinguen amb els cursos de formació, agricultura i informàtica, classes de formació professional, ens ha fet pensarque val la pena treballar per millorar les condicions d’aquest poble.

XERRADES

 

OCTUBRE:   El dia 1 assistim a una xerrada de l’activista mediambiental de Guatemala, Yolanda Oqueli, sobre el tema “Una lluita per la defensa de la terra” ella lidera un moviment de resistència pacífica contra les empreses multinacionals extractives, concretament contra el projecte miner "El Tambor",  ha estat amenaçada i perseguida al seu país i ens explicarà la seva experiència com a activista defensora dels Drets Humans.

 

També la nostra contrapart a Palestina: Juani Rishmawi de l’ONG Health Works Commitees, ens visita el dia 22 per portar documentació i comprobants definitius dels projectes amb els que treballem i ens fa una xerrada de la complicada situació actual del país, malauradament sense vies de solució.

ACTIVITATS I PARTICIPACIÓ EN FIRES I FESTES

 

FEBRER: El 14 de Febrer es va celebrar la festa de Carnestoltes, aquest any també hem participat conjuntament amb les ’ONG’s Acció Solidària Del Vallès i Cooperació i Ajuda, el tema va ser “Els Sperherois de la Solidaritat contra les injustícies del món” també aquest any varem tenir la sort de guanyar el premi de paradetes que, juntament amb la recaptació del dia, va anar destinada al projecte que portem en comú: Karogen Assk, l'Escola d'Oficis de Thionck Essy del Senegal.

MARÇ: El divendres 27 de mar, (dins del cap de setmana de la llum) va tenir lloc la Black & White Party, una festa solidària a ritme de swing, on els assistents van poder gaudir de bona música i on vam poder passar una bona estona, en el marc idíl·lic de la Masia de Can Barra, a Sant Quirze del Vallès, organitzada conjuntament per l'Ateneu del Món, Acció Solidària Vallès i Cooperación i Ajuda, de Sant Quirze del Vallès per tal de recaptar fons pel projecte A Naré.

 

ABRIL: També com ja es habitual hem estat presents en la Fira d’Entitat del poble els dies 18 i 19.    Les activitats que vàrem desenvolupar aquest dies a la fira, ha estat diverses, el dissabte vàrem estar acompanyades de les companyes de ILERI, que tota la tarda varen fer activitats per els nens, un espectacle en angles, “Oh my world”, i tots els nens que varen estar al nostre estand la tarda de dissabte varen dissenyar postals màgiques. Diumenge al mati dues amigues de Senegal, i Gambia, La Fadera i la Rokhayatou varen fer trenes africanes a totes les persones que es varen a atansar a la nostra parada. Va ser un èxit enorme, no hi va haver temps per totes les nenes que esperaven, per el que ham promès que tornaran a SQV.

El dia 18 el nostre company Alvar va ser escollit “Mussol de l’any” de Sant Quirze, guardó que s’atorga a les persones que destaquen en diversos àmbits, en aquest cas per la seva trajectòria de compromís des de sempre, en el treball, el poble, casal d’avis i en general en el camp de la solidaritat en MAJÚSCULA.

A la Patronal del poble el dia 19, es va oferir la divertida obra de teatre “Tots s’enamoren”, de Wody Allen, la recaptació

es va destinar a l’Ong: “Amics del Nepal” que ajuda a nois i noies de les castes més humils que han estat en el programa d’apadrinament d’aquell país,  a que puguin seguir estudiant.

 

El dia 26 juntament amb les ONG’s Acció Solidària, Cooperació i Ajuda i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, ens vam tornar a unir per recaptar fons per l'escola A Naré, al Senegal, organitzant la segona edició del Mercat Vintage al Parc de les Morisques de Sant Quirze del Vallès, amb diferents parades de robes, complements, articles de segona mà i artesania, amb una gran assistència de públic aportant el seu granet de sorra.

 

MAIG: Com ja es habitual, l’últim cap de setmana d’aquest mes es va celebrar la Festa de Comerç Just i l Banda Ètica al Parc de les Morisques, i dins d’aquesta festa es va fer entrega dels premis del 6è. Concurs Literari de Contes Solidaris i Poesia, tot fomentat per l’Ateneu del Món per promoure i animar la creació literària a l’entorn de solidaritat amb gran èxit de participació, aquest any amb els següents premis:

CONTES SOLIDARIS

 

De 10 a 12 anys, autor: Andrea Adroher Estop per l’obra: Empresonats

De 13 a 17 anys, autor: Elena Azorin Ruíz per l’obra:  Pintando Vidas

Adults, autor: Marta Fos Ferre per l’obra: Ameseguenado

 

POESIA

 

Autor: Gemma Gelabert per l’obra: Sòlida llum

 

MENCIÓ ESPECIAL

 

Poesia Juvenil, autor: Lucia Mercader Colas per l’obra: La història dels drets dels infants

Poesia sènior, autor: Mª Rosa Recasens i Ariza per l’obra: La natura s’abraça i dansa

 

JUNY: S’inicia el termini per presentar propostes pel 4rt. Concurs de Cartells per la Festa Cubana, adreçat als joves del poble, per implicar-los dins en el mon de la solidaritat i donar a conèixer la seva feina.

JULIOL: Com es tradició el sopar, ball, mojitos i caipirinyes marca el començament de l’estiu amb la tradicional Festa Cubana, aquest any concretament la 20ª edició, dins la festa es va fer entrega del premi del 4rt. Concurs de Cartells, el guanyador va ser:  Pablo Salvador Manegat, del cartell amb el títol: CUBA VE A SANT QUIRZE   (en cadillac) La festa va ser amenitzada per el Mag Silvestre, música en viu pel Grup Quintet Asha, animació salsera per en Jordi & Silvia i un gran sorteig de regals, tot un èxit.

 

Aquest any la recaptació anirà directament a l'ONG Amics del Nepal, que treballa a la zona per a la reconstrucció del país després dels terratrèmols de finals d'abril i principis de maig.                             

AGOST/SETEMBRE: Emmarcat en els actes de la Festa Major, vam participar en la botifarrada que com a sopar de cloenda s’organitza, en aquest cas els guanys van ser destinats a la crisi dels refugiats sirians, a través d’ACNUR

OCTUBRE: El dia 14 a la Masia de Can Feliu, el cantautor argentí Rolando De Marco ens presenta en concert el seu nou disc “De las nubes y del Cielo, va ser un concert molt entranyable gaudint de la seva veu i guitarra, també  ens endinsà en el misteri que hi ha darrere de cada silenci i de cada nota de la seves cançons.

NOVEMBRE: Del 16 al 22 de novembre, la Mesa de Solidaritat organitza la setmana solidària, enguany  amb el tema:  

El camí per la Pau, on les entitats solidàries del poble participem activament en tots el actes,  des de el programa de radio “Som Solidaris” presentat per la nostra companya Laura Roger, a la projecció de documentals, taula rodona i conferències sobre la guerra de Síria amb la conseqüència dels refugiats, Sant Quirze s’ha definit com a poble acollidor, Aquest any es celebra els 20 anys de cooperació i s’ha presentat un vídeo amb un recull dels projectes de cooperació internacional i d’emergències que tota la ciutadania, mitjançant el 0’7 del pressupost municipal, ha finançat durant aquests anys.

 

El diumenge 22 al Parc de les Morisques es va fer el mercat solidari de joguines i llibres de segona ma, els guanys van ser de 1.705’70 €, que es van destinar als refugiats sirians.

 

També durant aquest mes dos companys de l’Ateneu del Món van viatjar a El Salvador, el nostre contrapart d’allà Sr. Emili Espín de la Fundació Cordes, els van ensenyar els desenvolupament dels projectes que portem a terme en aquest país i van poder comprovar la bona marxa dels mateixos. .

DESEMBRE: Dissabte 12 i com a cloenda de l’any, es va fer el tradicional Concert de Nadal a la Sala Històrica de la Patronal de Sant Quirze, aquest any ens va delitar el Grup VACOMBÀ del programa Oh, Happy Day!, amb gran participació de públic que va disfrutar enormement i com es habitual es va fer un brindis per les properes festes, informant que la recaptació del concert anava destinada als refugiats de Síria,

El dia 13, es va participar en un altre mercat de joguines de segona ma, els guanys es van destinar a la Marató de TV3,

aquest any anava dirigit a la recerca sobre la diabetis i l’obesitat.

l’Ateneu del Món ha fet l’aportació de material divers: aliments, higiene i material escolar, acollin-nos a la campanya que l’Associació Sirio-Catalana per la Llibertat i la Democràcia i el Comitè de Solidaritat amb el poble Sirià, a fi de fer-ho arribar a les poblacions assetjades de l’interior de Síria.

 

També a través de la Casa Solidària i per contribuir a la seva obra,  s’han comprat sacs de dormir per equipar la mancança de la gent sense sostre.

 

MOVIMENT ECONÒMIC 2015

Ja saps que, per qualsevol consulta, informació de la nostra història, fotos i activitats, pots consultar la nostra pàgina web www.ateneudelmon.org o bé et poses en contacte amb nosaltres a través de l’adreça electrònica: ateneudelmon@hotmail.com

 

Per descomptat no volem finalitzar sense agrair novament i sincerament la teva col·laboració, sense la qual no podríem dur a terme totes les nostres tasques solidàries.

 

T’enviem la salutació molt cordial,

                                                                                 

JUNTA DE L’ATENEU DEL MÓN                                                                                                                                               Sant Quirze, Gener 2016

bottom of page