top of page

Benvolgut soci,

 

Com es habitual et volem fer una memòria resum dels comptes i de les activitats portades a terme per l’ ONG Ateneu del Món de Sant Quirze del Vallès, durant tot l’any 2016.

PROJECTES SUBVENCIONATS PER L’AJUNTAMENT, GESTIONATS PER L’ATENEU DEL MÓN I APROVATS PER LA MESA DE SOLIDARITAT DEL NOSTRE POBLE:

 

PALESTINA:

PROJECTE CENTRE ACOLLIDA PER A DONES..............................5.114’59          

 

NEPAL:

CONSTRUCCIO VIVENDES AWASUKA ..........................................16.818’63

 

HAITI:

EMERGÈNCIA HURACÀ MATHEW ..................................................6.100’00

 

XERRADES:

El 16 mes de Març, dins el mes de la Dona, el representant de la F.V.F. Lancy Dodem, va fer una xerrada a la Masia de Can Barra amb exposició fotogràfica. 

Aquesta exposició mostrava la situació d’exclusió i vulnerabilitat en la que viuen milers de persones a l’Índia per formar part d’unes determinades castes o pel simple fet de ser dona.  La Llei índia garanteix que totes les persones són iguals i posseeixen els mateixos drets. Tot i així, les persones que pertanyen a les castes més desafavorides de l’Índia, encara pateixen una forta exclusió social.

Dones i nenes també són discriminades en una societat amb un sistema patriarcal molt arrelat. a través dels 15 testimonis d’homes, dones, nens i nenes, vam conèixer com era la situació de l’Índia rural “Ahir” com és la situació “Avui” i quins són els reptes del futur del “Demà”.

El dia 13 d’Abril ens va visitar la representant de l’ONG Healt Work Commitees, amb la que col·laborem amb projectes de salut, Juani Rishmawi, ens va fer una xerrada amb el títol “Palestina Ara”, sobre la situació actual d’aquell poble. La Juani també ha rebut en el mes de Març, la distinció honorífica Premi Dona Sant Quirze en l’àmbit internacional, per el seu compromís i dedicació a la causa, el seu lema es “Defensar qualsevol poble sotmès en qualsevol lloc del món, es defensar la humanitat”.

El mes de Maig,  vam assistir a una xerrada del nostres companys: Jerónimo, Miquel i Àlvar que, com a cooperants, es van desplaçar al Perú i El Salvador, va ser molt interessant escoltar de primera mà les experiències i vivències a terreny, en els països on s'han portat i s’estan portant a terme projectes, amb la participació de l'Ateneu del Món i el poble de Sant Quirze del Vallès.

El mes de Novembre es va realitzar un cicle de Cinema Palestí, el cinefòrum va constar de 3 documentals fets per realitzadores palestines,  els dies 4 i 30 amb els títols: “La terra parla àrab” i  “No volem anar-hi ara, estimat” es van projectar a  l’Impremta, una entitat del poble molt sensible i compromesa, que ens va oferir desinteressadament el seu local, la del dia 18 es va poder veure a La Patronal dins dels actes de la Setmana Solidària, amb el títol “Diaries”, en totes d’aquestes sessions hem tingut la presència de membres de: SODEPAU, ASSOCIACIÓ HELIA i HEALT WORK COMMITEES, i també de la Juani Rishmawi.

ACTIVITATS I PARTICIPACIÓ EN FIRES I FESTES:


FEBRER: En el mes de  Febrer com es habitual, es va celebrar la festa de Carnestoltes, aquest any  hem volgut disfressar-nos de Catrines, el personatge que a Mèxic representa la mort.  En aquesta línia, vam guarnir la nostra parada de divertides calaveres i vam crear un petit altar d’espelmes i flors igualment colorista.  Ironitzant  amb  el tema  de la disfressa i per no perdre el sentit crític de la festa, el nostre lema

va ser “La Situació Està Ca-Trina”.  Un any més, hem vist recompensada la nostra proposta amb el Segon Premi de Parades que atorga l’Ajuntament, valorat amb 80 euros,  que vam destinar als projectes solidaris que tenim en curs.

MARÇ: Transmeto el missatge d’agraïment de la Juani Rishmawi que el dia 8,  dins els actes que es van celebrar, va rebre el premi Dona Internacional:

*En primer lugar, agradecer esta distinción honorífica a las personas que han confiado en mi trabajo, del que me siento sinceramente muy orgullosa.

*En segundo lugar, a mi organización, la Health Work Committees, quien siempre me ha dado total libertad para realizar  mi  trabajo  durante  los 23 años que llevo en la entidad y me ha brindado la oportunidad de aprender día,

no sólo a entender un pueblo sometido a una ocupación cada día más dura y represiva, sino a luchar y ser fuerte en situaciones en las que a nadie le gustaría encontrarse.     Y por último, a mis compañeros de trabajo, por su cariño, amistad, y por defender desde 1985 la salud y los derechos del pueblo palestino, especialmente de las mujeres. Me siento particularmente orgullosa de ello.

Como siempre ocurre en los conflictos bélicos, los grandes perdedores somos la gente de la calle, especialmente las mujeres, utilizadas a menudo como arma de guerra. En Palestina, la mujer ha tenido que luchar y sigue haciéndolo en varios frentes.

Primero, cooperando durante más de 70 años en la lucha diaria para conseguir la libertad, la justicia y la independencia  de su  pueblo.

Segundo, por sus propios derechos, ya que gracias a muchas organizaciones de mujeres repartidas por todo el territorio se ha conseguido la derogación de numerosas leyes contrarias a nuestros intereses, si bien últimamente la falta de un gobierno y el agravamiento del conflicto con Israel ha supuesto retrasar muchas de las propuestas encaminadas a mejorar los derechos de la mujer.

Sin embargo, seguimos luchando para mejorar cada día nuestra vida y la de nuestra gente. El mundo árabe ha retrocedido notablemente con el avance del fundamentalismo religioso y por eso, más que nunca, reconocimientos como éste nos da fuerzas e ilusión para no dejar nunca de trabajar por nuestros derechos en todo el mundo.

Me gustaría finalizar dedicando a las mujeres palestinas esta distinción ya que en estos momentos tan delicados ellas son las grandes protagonistas por su fuerza, entereza y valor. Me siento orgullosa de tener un hueco en sus vidas y seguiré trabajando para ayudarlas y denunciar las injusticias que se comenten.

Mi eterno agradecimiento a todos por esta distinción, y deciros que el próximo día 13 de abril estaré en Sant Quirze para saludaros. Un abrazo desde Palestina”.

ABRIL: El dia 10 es va celebrar el III Mercat Vintage de Sant Quirze del Vallès, el objectiu del qual es sensibilitzar la importància de no malbaratar recursos i dels beneficis de la reutilització i donar a conèixer les necessitats del poble senegalès. La recaptació va anar destinada a la tercera fase del Centre de Formació d’adults de Karogen Asskk, projecte en el que participem les ONG's: Acció Solidària del Vallès, Coop. y Ayuda i Ateneu del Món, també amb aquest motiu i conjuntament vam organitzar el divendres dia 8 la Festa del Swing a la Masia de Can Barra amb gran assistència de públic que van gaudir d’aquesta festa.

MAIG: L’últim cap de setmana d’aquest mes es va celebrar la Festa de Comerç Just i l Banda Ètica al Parc de les Morisques, dins d’aquesta festa es va fer entrega dels premis del 7è. Concurs Literari de Contes Solidaris i Poesia, que organitza l’Ateneu del Món, per promoure i animar la creació literària a l’entorn de solidaritat amb gran èxit de participació, aquest any amb els següents premis:

CONTES SOLIDARIS:

De 10 a 12 anys, autor: Jan Solé Casarramona per l’obra: El destí.

De 13 a 17 anys, autor: Pau Ardiaca Romero per l’obra:  Concert Solidari.

Adults, autor: Laia Palou Fons per l’obra: Gelatina.

 

POESIA:  Autor: Anna Martínez Sánchez per l’obra: Quan fem foguera queda brasa.

MENCIÓ ESPECIAL:  Poesia Juvenil, autor: Sergi Canals Roldan per l’obra: El món.

 

JUNY: S’inicia el termini per presentar propostes pel 5è. Concurs de Cartells per la Festa Cubana, adreçat als joves, per implicar-los dins en el mon de la solidaritat i donar a conèixer la seva feina.

JULIOL: La tradicional Festa Cubana marca el començament de l'estiu, amb el sopar, ball, mojitos i caipirinyes, aquest any concretament la 21ª edició, dins la festa com sempre es va fer entrega del premi del 5è. Concurs de Cartells, la guanyadora en aquest cas va ser:  Laia Garrido amb el cartell de títol: “Esperit de Festa” La música en viu va ser amenitzada per el grup Sabor Cubanoanimació salsera per en Jordi & Silvia i un gran sorteig de regals, tot un èxit.

Aquest any la recaptació va anar destinada als refugiats, a través d’un grup de Voluntaris que estan treballant a Idomeni és la entitat AJUDEM-AYUDEMOS-HELP

Entre els actes de la Festa Cubana també es va fer l’ inauguració de l’exposició “AJUDEM ELS REFUGIATS”, un testimoni gràfic del membres de Ajudem-Ayudemos-Help, que es va poder veure durant tot el mes de juliol al vestíbul de la Masia de Can Feliu.

SETEMBRE: Emmarcat en els actes de la Festa Major, vam participar dissabte dia 3 de setembre a les 20h a La Patronal, presentant el documental “On acaben els camins” una historia impressionant del metge català Oriol Mitjà, que amb una simple pastilla de un cost molt ínfim, pot aconseguir eradicar la malaltia del Pian, i tot això passa a un entorn paradisíac a l’illa de Lihir a Papua Nova Guinea.

També a la tradicional botifarrada organitzada per l’Ajuntament fent possible que els guanys obtinguts es dediquessin als refugiats a través de l’entitat PROACTIVA – Open Arms

Diumenge dia 4, al Parc de les Morisques es va instal·lar un Camp de Refugiats que intentava donar visibilitat al drama humà mes gran que ha viscut Europa, varem participar amb la Plataforma de Benvingudes Refugiades i varem presentar a 4 voluntàries de l’entitat Ajudem-Ayudemos-Help, que arribaven dels camps de refugiats grecs,  i ens explicaren la situació actual que allà han trobat i que ens fa tan de mal sols de sentir,  no podem entendre aquesta situació i no volem renunciar a la Denuncia i a

la lluita per un canvi de legislació i de dictàmens politics per ajudar a tantes i tantes persones.

Seguin en el mes de Setembre el dia 17, vam participar en la Mostra  d’Entitats que s'organiza al poble, dins de la qual i a La Patronal, es va fer una exposició de fotos de tots el projectes en els que hem participat: Cuba, India, Nepal, El Salvador, Palestina, Mali i altres.

NOVEMBRE: El dia 12 a La Patronal es va fer l’obra de teatre d’Agatha Christie “El visitant inesperat” protagonitzat desinteressadament per la companyia de teatre El Ciervo de Sabadell, tots els guanys van anar destinats a l’Orfenat de Bhimphedi del Nepal, a través de l’ONG Amics del Nepat.

 

Del 14 al 20 de novembre, la Mesa de Solidaritat organitza la setmana solidària, enguany  amb el tema:  El dret al refugi, on les entitats solidàries del poble participem activament en tots el actes,  des de el programa de radio “Som Solidaris” presentat per la nostra companya Laura Roger, a la projecció el dia 18 de la película “Diaries” com ja hem comentat en el apartat de les xerrades, poemes des del refugi amb La Plataforma Ajudem als Refugiats, activitats per joves als centres educatius per sensibilitzar del drama  dels refugiats, el poble de Sant Quirze està molt compromès en aquesta situació, 

El diumenge 20 al Parc de les Morisques es va fer el mercat solidari de joguines i llibres de segona ma, els guanys van ser de 2.000 € per els refugiats.

DESEMBRE: Dissabte 17 i com a cloenda de l’any, es va fer el tradicional Concert de Nadal a la Sala Històrica de la Patronal de Sant Quirze, aquest any vam tenir la sort de comptar amb el grup QUINTET TANGO SHOW, quelcom diferent sense dubte, que va delitar enormement al públic.

Hem de tenir en compte que arribant en aquest nou Nadal també es moment de mirar enrerei  fer balanç i al mateix temps mirar endavant cap a un 2017 en què posarem el comptador a zero

tot esperant que serà molt millor que l’any que ara acaba, repassant aquest 2016 tenim com sempre un munt de projectes que, amb l’esforç de tots hem pogut portar a terme, sols recordar que hem treballat molt i de valent amb un projecte a Nepal, arran del terrible terratrèmol,  un projecte que encaren tots els àmbits, formació, cooperativisme, microcrèdit, construcció i que de la mà de bons companys com Amics del Nepal, Base A, o Caldes Solidaria es pot portar endavant. 

També un any mes al costat del companys Palestins, amb ajuda sanitària per les dones, amb un centre d’acollida per violència de gènere. Un projecte de emergència per HAITI, que aquest any ha estat de nou colpejada per l’huracà MATHEW.​​                                                                            

Al final del concert com ja es habitual, es va fer un brindis per les properes festes, informant que la recaptació també anava destinada als refugiats a través de Pro-Activa Open Arms.

​El diumenge dia 18, es va participar en un altre mercat de joguines i llibres de segona mà els guanys es van destinar a la Marató de TV3, aquest any anava dirigit a d’investigació de d’ictus i lesions medul·lars.

MOVIMENT ECONÒMIC 2016

I sense oblidar la trista realitat que aquest any ens colpeja a tots i que es la més gran catàstrofe humanitària, la crisi migratòria, amb conflictes i una guerra a Síria de mes de 5 anys, l’Ateneu del Món, hem estat i estarem al costat dels refugiats, seguirem treballat i col·laborat amb projectes i per diferents entitats que estan al seu costat.

Per acabar i molt sensibilitzats, us volem transferir l’escrit que la nostra companya Laura Clemente va fer, per la mort d’un pallasso com a conseqüència del bombardeig a la ciutat d’Alepo – Siria:

“Fa uns dies vaig llegir una breu però terrible notícia que no aconsegueixo treure’m del cap: “Mor el pallasso d’Alepo”. El text anava acompanyat per una foto on es veia un noi sota una gran perruca taronja i un barret groc. Segurament no havia fet els trenta, o potser sí. Qui sap quina edat té un pallasso. Es pintava el nas vermell i vestia l’uniforme de pallasso, aquest que duen tots els pallassos del món, siguin on siguin. Però, aquest era a Alepo, una ciutat assetjada per la guerra, i el que és més important, per elecció pròpia.

Anàs era un valent. En contra de l’opinió dels seus germans, es va negar abandonar el seu lloc d’origen. Va decidir que s’hi quedaria per regalar il·lusió i esperança a qualsevol nen que encara quedés a la derruïda ciutat, molts d’ells nascuts ja en època de guerra. Als carrers de la Ciutat Blanca, Anàs escenificava jocs i repartia petites joguines que arrencaven el somriure del seu petit públic. 

​Aquesta setmana una bomba ha acabat amb la seva noble tasca. A diferència dels milers de persones sense cara que han mort sepultades sota les runes d’Alepo, Anàs tenia cara, perruca taronja i barret groc, uniforme, i sobretot ànima. L’ànima d’un pallasso no mor mai, perquè és de les poques armes que queden per lluitar contra els que des de l’altra banda sembren la por, el dolor i la destrucció. 

Quants pallassos, quants nens, quants civils han de morir perquè algú aturi aquesta absurda guerra? Què ha de passar encara per què tots sortim al carrer i paralitzem el món fins que deixi de caure una sola bomba, fins que deixi de morir un sol pallasso? . 

 

Mentrestant, "llarga vida a l’ànima del pallasso d’Alepo”. 

Sols fer constar que l’empresa Ascensors Jaca, de Sant Quirze, ha fet un donatiu de 1.000,€ destinat al projecte AWASUHA -reconstrucció d’habitatges a Bhimphedi - Nepal, amb la qual cosa demostra el seu compromís amb la solidaritat, gest que l’honora i agraïm profundament. 

Ja saps que, per qualsevol consulta, informació de la nostra història, fotos i activitats, pots  consultarla nostra pàgina web:

www.ateneudelmon.org o bé et poses en contacte amb nosaltres a través de l’adreça electrònica: ateneudelmon@hotmail.com

Per descomptat no volem finalitzar sense agrair novament i sincerament la teva col·laboració, sense la qual no podríem dur a terme totes les nostres tasques solidàries.

 

JUNTA DE L’ATENEU DEL MON                    Sant Quirze, Gener 2017

bottom of page