top of page

L’ATENEU DEL MÓN VIATJA A PALESTINA

Sis membres de l’Ateneu del Món hem viatjat aquest mes de febrer a Palestina per conèixer de primera mà els projectes que durant dotze anys hem desenvolupat amb l’ONG local HWC, la Health Work Committees. 

La Health és una entitat sense ànim de lucre centrada principalment en l’àmbit sanitari, que inicia la seva activitat en 1993 de la mà d’un grup de metges voluntaris. A dia d’avui, hi treballen uns 250 professionals repartits per tot el territori palestí. Va néixer amb la voluntat d’arribar on el Ministeri de Salut no hi arribava i amb un clara vocació social. S’autofinancia en un 60% pels ajuts internacionals, i en un 40%, pel pagament simbòlic que els pacients fan dels serveis mèdics. Un 20% d’aquests és totalment gratuït, adreçat a garantir l’atenció sanitària a aquells que tenen menys recursos. 

No podem oblidar que els constants controls i bloquejos als que l’Estat Israelià sotmet la població palestina, així com la construcció d’un mur de 800 km. que dificulta les comunicacions ha deteriorat sensiblement la salut física i psicològica dels palestins en els darrers anys. 

Per l’Ateneu del Món ha suposat tota una experiència haver tingut l’oportunitat de visitar in situ alguns dels 16 centres d’atenció primària a Cisjordània, com el de Beit Sahour, Ramallah o Hebron, així com conèixer les clíniques mòbils que cada dia s’estableixen en diversos punts del país, on l’accés al centres mèdics és més complicat. 

Visitem a Ramallah la seu central de l’HWC i ens entrevistem amb la Direcció, formada en bona part per dones, com ens confirma la seva Presidenta, la Satha Odeh, infermera de professió. Ella mateixa ens explica com el seu compromís va més enllà de l’àmbit mèdic i vol reafirmar-se en el desenvolupament de la societat palestina a través d’iniciatives socials que busquen un canvi de mentalitat: programes de joventut que fomenten la igualtat i un potent programa de dones liderat per a la Hanan Abu en són una bona prova. El programa de dones, un dels eixos principals de la HWC, abasta des de la lluita contra la violència de gènere, l’accés a serveis jurídics per a les víctimes fins a la creació del centre mèdic Dunya, dedicat a la prevenció i detecció precoç del càncer d’úter i mama (aquest darrer primera causa de mort entre les dones palestines) i que en només 5 anys ha quadruplicat el número d’usuàries.

 

Malgrat les dificultats marcades per un anòmal context polític: manca de subministrament de medicines, problemes amb els Ocupants israelians, qui els deneguen els permisos de circulació a les clíniques mòbils, impedeixen l’entrada d’equips de diagnosi o els graven amb taxes desorbitades, refusen l’atenció mèdica a palestins en hospitals israelians o, quan hi accedeixen, els prohibeixen venir acompanyats per cap familiar, la crisi humanitària a Gaza o l’escàs recolzament per part del Govern de l’Autoritat Palestina, és admirable comprovar com les carències es supleixen amb bones dosis d’invenció i professionalitat, sovint posant en joc la pròpia integritat física del personal de l’entitat.  

 

Així doncs, els membres de l’Ateneu del Món tornem de Palestina amb un regust agredolç: decebuts per una banda per la cronificació d’un conflicte amb pocs visos ni voluntat de ser solucionat, però alhora impressionats per la dignitat d’un poble que malgrat el patiment al que està sotmès, lluita per trobar una normalitat en el seu dia a dia: treballar, portar els nens a escola, anar a la universitat, fer esport. Especialment  remarcable el paper de la dona, que dins d’una cultura tradicionalment masclista, ocupa càrrecs de responsabilitat i té un rol decisiu en la transformació de la societat. 

Els palestins ens han acollit com la seva família, ens hem sentit com a casa i no podem més que estar agraïts i satisfets per l’esforç de molts per millorar les condicions personals i sanitàries de la població local. Per tant, tornem amb la ferm convicció de renovar el nostre compromís amb la Health Work Committees.  

 

Laura Clemente

ATENEU DEL MÓN

bottom of page