top of page

Yolanda Oquelí, guatemalteca, activista mediambiental i defensora dels drets humans, està uns dies pel nostre país dins del marc del projecte CIUTATS DEFENSORES DELS DRETS HUMANS, ens em de felicitar doncs enguany, Sant Quirze del Vallès forma part de les Ciutats defensores dels Drets Humans organitzant xerrades i conferències a la Masia de Can Feliu i a l'Institut Salas Xandri del nostre poble.

 

Telma Yolanda Oquelí Veliz del Cid, coneguda com a Yolanda Oquelí, és una destacada activista i líder comunal a la zona de San José del Golfo (Guatemala) de l'organització FRENAM (Frente Norte del Area Metropolitana) que ha estat atacada per defensar els drets humans de la seva comunitat.

 

Yolanda Oquelí, la lideresa, com la criden en la seva comunitat, és una supervivent. Fa un any va sofrir un atemptat mentre conduïa el seu cotxe. Dos motoristes vestits de negre es van apropar i van disparar tres tirs contra l'automòbil. Una de les bales va perforar el cos de Yolanda, fregant l'estómac, un pulmó, el fetge i un ronyó.

“El projectil va quedar molt prop de la meva columna vertebral, així que no m'ho van poder treure per evitar riscos”, explica.

Oquelí viu a l'àrea de Sant Pere Ayampuc, on l'empresa Exploracions Mineres de Guatemala (EXMINGUA), subsidiària primer de la companyia minera canadenca Radius Gold i després de la nord-americana Kappes, Cassiday & Associates, intenta extreure or i plata a la zona.

El govern de Guatemala va concedir en 2011 el permís d'extracció a aquestes empreses sense comptar amb el vistiplau de les comunitats de la zona i a pesar que la llei exigeix una consulta i informació prèvies als afectats. Les comunitats de Sant Pere Ayampuc i San José del Golf es van aixecar contra el projecte miner, alertant de les seves greus conseqüències ambientals i per a la salut.

“Ja coneixíem altres casos d'empreses mineres a Hondures que han provocat autèntiques desgràcies en l'aigua de les comunitats, en la salut de les gents, perquè usen cianur que contamina tot”, explica Yolanda.

Des de març de 2012 els veïns, organitzats i mobilitzats, instal·lats en un campament de protesta, custodien l'entrada de la mina per impedir l'extracció de l'or. S'estima que EXMINGUA ha perdut 20 milions de dòlars a causa d'aquest bloqueig. Els líders de la resistència pacífica han rebut amenaces, pressions i maltractament.

En alguns casos, com el de Yolanda, saben que la seva pròpia vida està en joc, en un país com Guatemala, on la impunitat és senyal d'identitat i on solament el passat any van ser assassinats almenys tretze defensors de drets humans.

bottom of page